Tajuk entry di atas bukan untuk I tapi didedikasi khas buat Chef Adu Amran. I ni taraf-taraf amatur sangat. Jangan kan nak create resepi sendiri, nak ikut buku resepi pun dekat 20 kali dok baca. Nak perfect katakan...hahahaha... Anyway, bila ternampak je buku resepi hasil pengalaman Chef Adu kat kedai buku terus sambar. Belek punya belek, akhirnya ambil keputusan nak buat Puding Kulit Kayu Manis. Puding lagi??? Sebab bahan-bahan dia mudah & not complicated...
![]() |
Inilah Chef Adu Amran. Siapa yang minat tengok Masterchef Malaysia mesti perasan... |
![]() |
Bahan-bahan resepi puding beliau dari buku Ikan di laut, asam di darat... |
Bahan-bahannya:
4 biji telur
400 ml santan
150 gm gula melaka (diparut) @ gula merah
2 sudu teh serbuk kulit kayu manis
Cara membuatnya:
1. Pukul semua bahan di dalam mangkuk menggunakan pemukul tangan sehingga sebati.
2. Tapis untuk mengelakkan gula yang tak hancur.
3. Tuangkan adunan ke dalam mangkuk nasi kecil ala Cina & kukus selama 30 minit dengan kepanasan air kukusan yang tak menggelegak. Jika air kukusan terlalu panas, tekstur puding akan menjadi kasar. Enak dimakan ketika sejuk.
![]() |
Chef suruh guna pemukul tangan saja, tapi terlebih rajin pi pakai mixer |
![]() |
Pengukus moden. Tak boleh control air menggelegak |
Sementara menunggu puding, hidangan sampingan dah tersedia. Lempeng bersama kari nyonya yang marvellous. Hidangan tersebut sebenarnya dah overshadow my puding. Bukan main bangga la pembuatnya. Siapa??? You guest. Hahaha... Lain kali I share resepinya pulak.
![]() |
Inilah puding kulit kayu manis yang so-so aje |
![]() |
Dalam resepi tu tak ada kuah kastard, tapi I pandai-pandai buat. |
1. Tak perlu guna mixer. Bancuh pakai tangan je.
2. Puding agak berair sebab agak lambat angkat. Dah masuk wap air.
3. Try guna pengukus tradisional untuk control suhu air kukusan.
4. Guna mangkuk cina seperti yang disarankan. I pakai bekas untuk bakar kek sebab nak beli tak jumpa pulak.
5. Mistake terbesar I buat ialah kastard. Patutnya tak payah sebab kastard tu untuk resepi lain Chef Adu...Kalau I masuk ujian cipta rasa dalam Masterchef, mesti dah kena hantar ke pusingan penyingkiran. Mesti Chef Joe cakap, "Kastard tu buat anda memakai apron hitam untuk kali ni..." Hahaha...berangan...
Insya-Allah, kalau resepi ni dibuat dengan teknik yang betul pasti hasilnya lebih memuaskan. Selamat mencuba...!
No comments:
Post a Comment